Bitüm emilsiyonu nedir?
Bitümlü bağlayıcıların yollarda kullanılması 1850’li yıllara dayanmaktadır. Bu da taşkömürünün damıtılmasından elde edilen katran türü bağlayıcıdır. Asfalt emülsiyonlarının kullanımı ise 20. yüzyılın başlarına denk gelir. 1903’de petrol ürünü ağır yağların amonyaklı su ile sabunlaştırılması yoluyla petrol ürünü emülsiyon üretilmiştir.
1922 yılında Hugh Alan Mackay adlı İngiliz kimyager asfalt emülsiyonlarının patentini almıştır. Bu tarihten sonra birçok avrupa ülkesinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Ülkemizde ise Asfalt emülsiyonlarının kullanımı 1967’de başlamıştır.
Peki Emülsiyon nedir?
Birbiri içerisinde çözünmeyen ve karışmayan iki ayrı sıvının bazı kimyasal maddeler yoluyla tek faz halinde, dağılan fazın dağıtan fazın içerisinde mikron mertebesinde , oldukça stabil bir şekilde disperse edilmesidir. Dağıtan faz genellikle (su+asit+emülgatör) , dağılan faz ise bitümdür.
Emülgatör; asfalt küreciklerinin birbirine yapışarak sudan ayrılmasına engel olur.
Çeşitleri nelerdir?
Asfalt emülsiyonları anyonik ve katyonik emülsiyon olarak iki sınıfa ayrılır.
Peki Nasıl Üretilir?
Asfalt emülsiyonu, emülgatör çözeltisi ve bitümün birlikte belirli oranlarda kolloid değirmenden geçmesiyle üretilir.
Nerelerde Kullanılır ?
Sathi kaplama (tek kat, çok kat, seal-coat) , yama işleri, astar tabakası, yapıştırma tabakası, harçlı örtme tabakası (slurry seal), soğuk karışım, makadam, bitümlü stabilizasyon, yeniden kullanım, tecrit işleri, karartma tabakası ve toz tutma tabakası
Asfalt Emülsiyonlarının Avantajları nelerdir?
-Katbek asfaltlara göre çok ekonomiktir.
– Parlama ve yanma tehlikesi yoktur.
– Islak zeminlerde kullanılabilir.
-Islak ve nemli agregayla kullanılabilir.
-Düşük sıcaklıklarda kullanılabilir.
-Ortam sıcaklığında depolanabilir.
-Enerji tasarrufu sağlar.
-Yüksek yapışma kabiliyetine haizdir.
-Kısa sürede yol işletmeye alınabilir.
Asfalt Emülsiyonları Kullanım Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Kullanacağınız uygulamaya uygun sıcaklıkta (30-70 °C) saklayınız. 80 °C’den daha fazla ısıtmayınız. Emülsiyon kesinlikle donmamalıdır. Emülsiyon uygulanacak yüzey 90 °C’nin üzerinde olmamalıdır.
- Çalkalayarak karıştırma, emülsiyonun beklenmedik şekilde kesilmesine neden olur. Hızlı kesilen CRS emülsiyona su eklenmesi tavsiye edilmez. Genellikle orta ve yavaş hızda kesilen emülsiyonlara su eklenebilir. Su eklenmesi gerekiyorsa, yavaşça eklenmelidir. Asla emülsiyon suya eklenmemelidir. Emülsiyon çok fazla sirküle edilmemelidir. Fazlaca pompalama ve sirkülasyon viskozitenin artmasına sebep olmaktadır. Ayrıca emülsiyonun içinde oluşacak hava kabarcıkları emülsiyonun bozulmasını çabuklaştırır.
- Önceden uyumsuz başka bir maddenin stoklandığı tanklar, tankerler ve distribütörlere emülsiyon boşaltılmamalıdır. Nakliye kamyonlarının içinde çalkalanmayı önlemek için ara bölmeler olmalıdır. Farklı tiplerdeki emülsiyonlar birbirine karıştırılmamalıdır. Köpüklenmeyi önlemek için tanklardaki giriş ve çıkış boruları daima tankın alt tarafında olmalıdır.
- Çökme ve kesilmenin başlıca nedenleri; emülgatörün yetersizliği, ani sıcaklık değişimleri ve uzun stok süresidir. Bitüm tanecikleri birbirlerine yapışarak daha iri tanecikler oluşturmaya başlar. Ağırlaşan asfalt tanecikleri dibe doğru çökmeye başladığında kesilme başlamış olur.